Saturday, August 25, 2012

~POEM~

A poem written by me~


Tuesday, August 14, 2012

keluhan

Salam sahabat ku smua.

harini nk menceritakan sesuatu pasal keluhan. Satu ketika dulu, aku sering ditegur kerana kuat sgt mengeluh. Akhirnya, satu peristiwa membuatkan aku sudah mula kurang mengeluh. Peristiwa ni berlaku apabila superior aku meminta mengembil barang yg agak jauh dari tmpt aku berada. Yerla,jauh kn...aku mengeluh la. Superior tu sound aku on the spot smpai aku tersedar sehingga sekarang. Terima kasih sgt pada dia. Apa dia ckp tau. Aku pun xingat...ahahha... Tp kesan dia, smpai skg aku rasa. Sejak peristiwa tu la, aku mengambil langkah apa shj perkara yg mampu aku wat, aku akan terus buat shj dgn suka rela. Tiada rungutan atau keluhan. Peristiwa tu berlaku time praktikal Diploma satu ketika dlu. 

Time praktikal Degree ni plak, aku jumpa dgn org yg sgt kuat mengeluh. Aku pun xtahu apa yg dikeluhkan tp berdasarkan air muka, terpampang keluhan tu. Bulan puasa bknlah utk umat Islam bermalas-malasan. Tp aku sndiri berada dlm kekawanan dgn org yg bermalasan dgn alasan tidak larat kerana puasa. Bagi aku, ini bukan lah satu alasan kerana, aku ok jew. Boleh jew aku angkat 'plate yg berat tu. Ya, aku paham satu jew, Jika kita asyik merungut atau mengeluh, secara automatik badan kita akan jadi lemah. heheh... Pendapat aku sahaja.

Ok lah, itu sahaja.

Wednesday, June 27, 2012

Praktikal aka Latihan Industri

Satu semester telah dilalui dgn jayanya. Semasa sem tu berjalan, kami dikehendaki mencari tmpt utk menjalani Latihan Industri (LI). Di sini, sy telah pergi ke pelbagai industri untuk mendapatkan tempat bg sy menjalani LI. Malangnya, kebanyakan company, hny mengambil 3-6 bln tempoh utk seorg trainee. U sy plak hny bg 2 bulan 2 minggu. Mmg best dan pelik sgt. hehehe.. Tp xpe, sy telah menghantar resume ke salah satu syarikat berdekatan dgn Taman Tasik Utama iaitu Muehlbauer Technologies. Setelah tunggu beberapa ketika dan fikir antara dapat atau x, Saya dan rakan2 dipanggil utk interview. Sy sendiri di interview oleh En. Luqman selaku ketua di Assembly Department. Akhirnya, sy sndiri sudah hampir berputus asa, sy diterima sbg trainee di syarikat itu.

So, skg, bermulah kerjaya Latihan Industri di syarikat German itu. Hampir kesemua dlm German. Org pun ada gak org German. Best woo...diorang tegas dan pantas. Kalah org kita. Tp itu bukan cerita di sini yer. Sy just nk ckp flow je. Minggu pertama ni briefing dan lawatan dlm kilang shj. Tgk kerja-kerja yg dilakukan, mmg staf lain ada kemahiran tersendiri. Seronok bila dpt kembali ke dalam sektor industri. Rindu sgt rasanya. Lupa plak, company ni wat machine manufacturing. Maaf, gmbr xbleh didedahkan. Klu anda ingin, boleh google dan dptkn maklumat company ni dari internet yer. hehehhe... Ibu pejabat di German. Sesiapa yg ingin ke sana, boleh apply kerja di syarikat ini. Apa yg pnting, kekemasan dlm membuat kerja dan disiplin diri.

maaf, sy hensem.
Gambar di atas semasa dlm training room di mana kami dibriefing. Itula uniform kami. Di sini, kami semua adalah technician dan engineer. Tiada operator disebabkan kami 'manufacturing' mesin dan bukan lah membuat end user product. Itu sahaja buat masa ni... Assalamualaikum

Friday, June 22, 2012

Exam

Setelah 2 minggu berhempas-pulas, akhirnya tamatla juga 5 paper final utk tahun 3 semester 2. Maknanya selesai la sudah tahun 3 ku di UTeM ni mengambil Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekatronik. Tapi... ada setahun lg nk habis iaitu 3 sem dimana 2 sem kuliah dan satu sem praktikal. Sem praktikal ini akan bermula pada 25/06/2012 (Isnin). Mmg tak sempat dah nak balik Ipoh. Selamat study week haritu balik jap. Dpt jgk menatapi wajah org tuaku. 

Ok, pasal exam, paper last ni mmg menyakitkn hati. Ahahah.. Sukar betul utk jawab dan menyelesaikan masalah dalam paper tu. Subjek tu Termodinamik dan Pemindahan Haba. Pergh...mmg semenjak zaman poli, mmg diorang ckp paper ni susah. Ternyata susahnya dgn tanpa sebarang rumus diberi. Terbaik!!! (style Boboiboy)

Apapun...Alhamdullillah..selesai jgk semuanya. Skg ni ada lg satu program menanti semasa praktikal. Pertandingan Robocon 2012. Nk kena siapkan robot ni sebelum pertandingan bulan 7 nti. Doakan sempat dan kami berjaya. 

Nak cerita satu perkara pasal 'toyol'. Masa gi tandas kat dewan td, Masa nk ehem, terjumpa plak 'toyol' kat bawah penutup tndas. mmg pengotor betul la sape yg letak tu. Kertas tu dah basah dan kembang. Kalau aku, xde eh aku nk tgk dah, Flush habis jew. Ini ada satu gmbr > *gmbr agak menggelikan

gmbr jamban berserta 'toyol'
Lecturer aku ckp 'toyol' = tolong org yg otak lemah. ok x? hehehhe.. Apapun sy menasihatkan anda-anda semua, janganlah buat begini. Kerana, ini berkaitan dgn masa depan anda. Kalau anda meniru, result yg anda perolehi ada lah hasil peniruan. Anda akan tersesat satu hari nanti. Percayalah. Jangan main toyol yer. Jujur pada diri sndiri. 

Sekian,

Nurul Shakinah, Maafkan kekhilafan ku terhadapmu.

Wasalam

Wednesday, June 13, 2012

Kelamaan

It have been a long time since i didn't put up any post. almost 1 year. hehehhe.... It just happen when i didn't have idea to talk. Today, I want to tell up something in words.

The idea is 'Remain Silent'. I always like to talk and talk. It just happen i like to talk something that i want to talk. Not just 'berbual kosong' but i put positive thinking in the talk to produce positive relation. But nowadays, people don't like that. They just like to have 'kosong' in every conversation they had. Its ok with me, so the action i take is 'remain silent'. What can i do, its killing me from the inside. Right now, i in big problems because the power of remain silent has make me less talk and in every discussion i'm in, i didn't have enough idea to talk about anything. Ahahahah... padan muka.  Such a annoying kn...hehhe

**********************************************************************************

Ok, another thing is i want to congratulate my friends. Selamat Pengantin Baru. Semoga bahagia ke anak, cucu dan xlupa..cicit... klu boleh hidup lebih lama...silakan...hehhehe.


Mail dan isteri Di Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak.

 Ismail Punidi, rakan seperjuangan semasa pengajian ku semasa di Politeknik Ungku Omar mengambil bersama-sama Diploma Kejuruteraan Mekatronik. Seronok tgk korang dah berumah tangga yer. hehehhe...

Izar dan Nawal di Sungai Tapah, Manjoi, Ipoh, Perak.
Izar pula adalah rakan ku semasa Sekolah Kebangsaan Manjoi Satu (1) tahun 2000 (darjah 6). Lama dah kitaorg berkwn. Asal raya jew, msti jumpa. Sekali la dgn pengapit tu, rakan jugak. hehehe. Farah namanya. Garang orgnya. hehehhe.

**********************************************************************************

What i'm doing right now, final exam for 3rd year in UTeM. Berasap kepala aku. hehhe. But i doesn't matter.. What ever i learn, i will study smart to achieve a good result through out my study. Wish me luck guys.

That's all... bye

-Nurul Shakinah bt Muhamad Saufi, i will always love you-